Malwina Krysztof

Zebraliśmy 24 042,77 zł

Malwinka Krysztof to 11-letnia dziewczynka, która od pięciu lat walczy z chorobą nowotworową – złośliwy guz mózg Medulloblastoma z wieloogniskowym rozsiewem w OUN. W wyniku choroby i zastosowanego leczenia, Dziewczynka zmaga się z niepełnosprawnością (niedowład prawostronny z afazją, napady padaczkowe). Ponadto zdiagnozowano u niej obustronny, głęboki niedosłuch czuciowo – nerwowy, wtórną niedoczynność kory nadnerczy oraz tarczycy. Codzienne życie Malwinki upływa pod stałą opieką onkologiczną, neurologiczną, logopedyczną. Stan fizyczny i neurologiczny Malwinki, wymaga regularnych zabiegów rehabilitacyjnych oraz szukania najlepszych terapii poprawiających stan neuropsychologiczny.

Malwinka to dzielna Dziewczynka! Każdego dnia walczy z chorobą, znosząc wszystkie zabiegi i badania, a pomimo tego zachowuje ogromną cierpliwość i pogodę ducha, której uczy Rodziców i całe otoczenie.

Maksymilian Kutaj

Zebraliśmy 63 358 zł

Maksymilian Kutaj z Krakuszowic, dostał wylewu krwi do mózgu.

Kiedyś bardzo aktywny sportowo, dziś potrzebuje naszego wsparcia, by wrócić do normalności.

Rodzina Państwa Pędzik

Zebraliśmy 47 475 zł

W 2016 roku, Pan Marcin spadł z dachu. Diagnoza: Tetraplegia -paraliż czterokończynowy. Właściwie rokowania były żadne, ale jego duch walki, mądrzy lekarze i rehabilitanci oraz wspaniała atmosfera rodzinna, potrafili wskrzesić go do życia. Kiedyś leżący jedynie, dziś już jeździ na wózku. Pan Marcin jest również ojcem 6-letniego Alana, który ma zdiagnozowane wodogłowie. Alanek urodził wcześniakiem w 28 tygodniu. Po urodzeniu doznał wylewów 4 stopnia, co spowodowało dużą niepełnosprawność umysłowo – fizyczną. Alanek tym samym, wymaga ciągłej opieki a przede wszystkim rehabilitacji. W gospodarstwie domowym zatem są dwie osoby wymagające stałej opieki i Pani Agata, żona Pana Marcina, która przez całą dobę pełni opiekę nad synkiem i mężem. Pomóżmy ułatwić im życie !

Weronika Płonka

Zebraliśmy 30 646.2 zł

młoda 20 – sto letnia dziewczyna, została potrącona przez samochód, wracając z pracy do domu na rowerze. Doznała ciężkich obrażeń, w tym pęknięcia czaszki na skutek uderzenia głową w przednia szybę samochodu. Weronika jest po operacji usunięcia ostrego krwiaka mózgu, musi być pod stała opieką lekarzy. Ma problemy z samodzielnym funkcjonowaniem. Najprostsze czynności jak samodzielne jedzenie, podnoszenie się z łóżka są dla niej niemożliwe do wykonania. Oprócz tego ma zaburzenia funkcji poznawczych oraz pamięci. Weronika, żeby wrócić do normalności potrzebuje przejść długą rehabilitacje w ośrodku, którego koszta przerastają budżet Rodziny. Z zebranych funduszy, Rodzina Weroniki chciałaby również zakupić perukę, ponieważ przy operacji konieczne było zgolenie głowy. W całej tej tragedii, młodej dziewczynie chociaż to dodałoby otuchy. Rodzina prosi o wsparcie, w tym przypadku każda złotówka się liczy.

Stadnina Pani Katarzyny

Zebraliśmy 27 675 zł

Pani Katarzyna Stanisz z Gdowa, straciła lokum i pomieszczenie dla trzech chorych koni, którymi się opiekowała. Osoba o wielkim sercu do pomocy, sama potrzebuje teraz wsparcia.